Feminizam

Visoki sud u Keniji presudio je da žrtve silovanja imaju pravo na pobačaj

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Visoki sud u Keniji presudio je da žrtve silovanja imaju pravo na pobačaj te naložio vlastima da isplate odštetu u iznosu od 26 000 eura majci tinejdžerke koja je preminula nakon nestručno izvedenog pobačaja, javlja Irish Times.

Značajna presuda u zemlji u kojoj je pobačaj nezakonit u većini slučajeva bila je odgovor na tužbu koju je pokrenula majka čija je kći ostala trudna nakon što je silovana 2014. u dobi od 15 godina.

Imala je ilegalni pobačaj zbog kojeg je zadobila ozljede koje su naposljetku dovele do njezine smrti. Njezina majka, zajedno s Federation of Women Lawyers, pokrenula je peticiju 2015. godine tvrdeći kako vlasti nisu uspjele omogućiti njezinoj kćeri primjerenu skrb nakon pobačaja. Pozvala je vladu da implementira mjere za pristup sigurnom pobačaju.

Sud se odlučio za odštetu u iznosu od 3 milijuna kenijskih šilinga za neprikladno liječenje nakon pobačaja u državnoj bolnici i navodi kako žrtvama silovanja pod određenim okolnostima pobačaj mora biti omogućen.

Prema mišljenju medicinskog osoblja, ako trudnoća koja je rezultat silovanja predstavlja opasnost za život ili zdravlje majke – za fizičko, mentalno ili društveno blagostanje – može se poništiti pod odredbama ustava,“ izjavio je sudac Aggrey Muchelule.

Aktivisti_kinje tvrde kako je politika – uz konzervativne stavove koji stigmatiziraju pobačaj u većinski kršćanskim područjima Kenije – natjerala tisuće žena i djevojaka u neregulirane klinike koje vode nestručne osobe.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, jedna od četiri žene ili djevojke pati od komplikacija pri pobačaju poput visoke temperature, sepse, šoka i otkazivanja organa.

Većina žrtava dolazi iz siromašnog urbanog ili ruralnog konteksta i ne može si priuštiti privatne preglede, zbog čega su suočene sa stigmatizacijom i diskriminacijom kada traže liječenje u javnim bolnicama. [T.G.]

izvor:https://voxfeminae.net/vijesti/zrtve-silovanja-u-keniji-izborile-se-za-pravo-na-pobacaj/?fbclid=IwAR3jrXxQ-mB3Y406FZf8RXrtKOa1d__i9nwSnYyqYXVMkMawUBqFbiaq7Qo

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %