Francuska je pokrenula inicijativu nove dinamike : feminističku diplomatiju

Ambasador Francuske u Srbiji, Frederik Mondoljani u Ambasadi Francuske povodom Međunarodnog dana žena 8.marta upriličio  je prijem na koji je pozvao muškarce i žene koji svojim radom doprinose promociji ljudskih prava  Francuske u Srbiji. On je istakao da će  promocija prava žena biti u središtu prioriteta francuskog predsedavanja G7 i  ministarskim komitetom Saveta Evrope.

Ambasador Francuske u Srbiji, Federik Mondoljani.
foto: fb Ambasade Francuske u Srbiji

Osvrnuo se na feminističku diplomatiju koja znači boriti se svuda i stalno za jednakost žena i muškaraca.

Na sajtu ambasade je juče i postavljeno autorki tekst državne sekretarke   Marlen Skjapa zadužene  za ravnopravnost između žena i muškaraca i borbu protiv diskriminacija koji je objavila pozivajući na “ feminističku diplomatiju” .

Državna sekretarka Marlen Skjapa zadužene za ravnopravnost između žena i muškaraca i borbu protiv diskriminacija

U tekstu između ostalog se navodi:

Pre godinu dana, Francuska je pokrenula inicijativu nove dinamike : pravu feminističku diplomatiju. Feminističku diplomatiju koja ne zaboravlja nijednu temu. Diplomatiju za borbu protiv seksualnog i seksističkog nasilja. Diplomatiju za obrazovanje devojaka i žena, dečaka i muškaraca, svuda u svetu. Diplomatiju za ekonomsku emancipaciju žena u čitavom svetu, posebno u Africi. Konkretnu diplomatiju koja se ne zadovoljava govorima, ona dela i daje rezultate kako bi podržala žene, sve žene. Kako Francuska dela da bi ova feministička diplomatija zaživela ? Tako što za to opredeljuje sredstva. Predsednik Republike je kreirao fond za finansiranje putem donacija, kako bi preneo na međunarodni nivo veliki cilj petogodišnjeg predsedničkog mandata, a to je jednakost između žena i muškaraca.  Francuska Agencija za razvoj (AFD) će od 2019. biti zadužena za taj fond od 120 miliona evra sa ciljem da se pomognu feministički pokreti i nevladine organizacije, posebno na Jugu, da svuda vode borbu za jednakost, prava i dostojanstvo devojčica i žena. Francuska je 2018. bila proglašena šampionkom inicijative «She Decides» (Ona Odlučuje) – inicijative za seksualna i reproduktivna prava i zdravlje devojčica i žena. Mi se borimo protiv seksističkog i seksualnog nasilja. Zbog toga je predsednik Republike Francuske predložio da se Istambulska konvencija o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja učini univerzalno važećom. Učiniti da ta feministička diplomatija konkretno zaživi znači raditi na boljem pristupu obrazovanju svuda u svetu, za devojčice kao i za dečake. U tom cilju a na inicijativu Francuske, 5. jula u Parizu održaće se konferencija o obrazovanju devojaka u Africi, u saradnji sa Alijansom za Sahel. To takođe znači rad na ekonomskoj emancipaciji žena, posebno u Africi. Da bi se to postiglo, predsednik Republike je najavio uspostavljanje jednog finansijskog instrumenta za žensko preduzetništvo, favorizujući profesionalnu jednakost i jednakost u platama između žena i muškaraca. U poslednjih pet godina, broj žena ambasadorki je udvostručen : Francusku danas u svetu predstavljaju 52 ambasadorke. Aktivnosti Ministarstva za Evropu i spoljne poslove u korist profesionalne jednakosti su obeležene od 2017. godine oznakom Afnor koja se odnosi na profesionalnu jednakost između žena i muškaraca. Osim toga, osnovana je kancelarija za žrtve seksualnog uznemiravanja u okviru Ministarstva i to je omogućilo da žrtve mogu da progovore kao i da budu zbrinute”, navodi u autorskom tekstu državna sekretarka   Marlen Skjapa zadužena  za ravnopravnost između žena i muškaraca i borbu protiv diskriminacija.

Ceo tekst možete da pročitate ovde.