Dva dinara za plastičnu kesu

Kako bi smanjili upotrebu plastičnih kesa Delez kompanije, koje se odnosi na Shop&Go markete je u periodu od 9.aprila do 15.aprila p uz svaki račun veći od 1.000 dinara, poklonila moderan pamučni ceger.

Cegeri će se deliti do isteka zaliha, a od ponedeljka 16.aprila će se sve plastične kese naplaćivati po ceni od dva dinara. Na ovaj način želimo da smanjimo upotrebu plastičnih kesa koje zagadjuju našu životnu sredinu, i da naš komšiluk učinimo čistijim i lepšim”, navodi se na portalu Shop&Go.

Da podsetimo, 1.janura 2012.godine stupila je na snagu Uredba koja zabranjuje prodaju i distribuciju neekoloških kesa, kao I Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese koje su ponovo iskoristive biorazgradnjom. Time će biti onemogućeno da se u Srbiji proizvode ili da se uvoze kese koje se ne razgrađuju. Takse za korišćenje plastičnih kesa kod nas su uvedene i iznose  20.000 dinara po toni plastičnih kesa, 1000 dinara za tonu kesa koje sadrže biorazgradive aditive, dok se ništa ne plaća za potpuno biorazgradive kese.

Evropska komisija je u februaru 2018.godine usvojila strategiju o plastici i donela mere koje ograničavaju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja 2019. godine, a samo na 45 do kraja 2025.godine.

Plastične kese se razgrađuju u prirodi i do 500 godina, dok biorazgradivim kesama je potrebno svega nekoliko godina.