Žene ispred svog vremena

Žene ispred svog vremena, naziv je projekta koji ima za cilj da predstavi pet Subotičanki, koje su 25.novembra bile žene delegati na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena 1918. godine.

Sam datum je izuzetno značajan kako za sve Slavene, tako I za Bunjevce koji 25.novembar obeležavaju, i kao jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine.

Tada na skupštini prisustvovale:  Milica Tomić iz Novog Sada, Marija Jovanović iz Pančeva, a pet žena delegata je bilo iz Subotice  Manda Sudarević, Mara Malagurski Đorđević, Katica Rajčić, Anastazija Manojlović i Olga Stanković.

Milica Tomić iz Novog Sada i Mara Malagurski Đorđević iz Subotice.
Foto: novosti.rs

Tada su prvi put na  Velikoj narodnoj skupštini  prisustvovale su žene iako nisu imale pravo glasa u tadašnjoj državi.

Svakako, najpoznatija je Mara Malagurski Đorđević. Rođena je 20. decembra 1894. godine koja je svoja rodoljubiva osećanja izrazila 1918. izrazila je šivenjem crveno-plavo-belih trobojki kojima je dočekana srpska vojska, i aktivno se uključuje u politički život grada.

U političkom životu žene su  mogle  da učestvuju od 1945. godine, ali za mnoge Bunjevce I Bunjevke poguban je bio dekret iz maja  1945. godine kojim je zabranjeno  je nacionalno izražavanje Bunjevaca i Šokaca u Bačkoj i poništeni su njihovi lični dokumenti sa naznakom lično izabrane narodnosti Bunjevac ili Šokac. Iako su Bunjevci eliminisani iz javnog života, uspeli su da očuvaju svoj identitet, kulturu I običaje, a na tom polju veliki doprinos su dale Bunjevke.

 

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žene koje su bile  ispred svoj vremena“,  koji je realizovan uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Ministarstva za kulturu i informisanje.