Dan ptica i drveća

Svaka osma ptica na svetu nalazi se pred izumiranjem, a na Crvenoj liste ugroženih vrsta, više je od 30 odsto procenjenih vrsta koje su pod pretnjom izumiranja.

10. maj se u svetu obeležava kao Dan ptica i drveća. Za nestanak retkih vrsta ptica, kao i drveća jedino je danas odgovoran čovek, koji se neodgovorno odnosi prema prirodi, flori i fauni.Nestajanje retkih vrsta, ali staništa trena da nam svima bude opomena da je krajnje vreme da se ozbiljnije pozabavimo zaštitom prirode, a ne samo da donesemo i usvojimo zakone i pravilnike o zaštiti prirode, a da krivolovcima niko ne može da stane na put.

Foto: http://www.palic-ludas.rs/sr/galerija/ptice#

Srbija je i jedna od potpisnica Međunarodne konvencije o biološkoj raznolikosti po kojoj se obavezala da će do 2020. godine povećati ukupnu površinu teritorije pod zaštitom na 10 odsto.

Prostor pod zaštitom u okolini SRP Ludaško jezero.

Zbog toga je bitno, da se podsetimo Dan ptica i drveća i ukažemo na intezivni razvoj industrije i drugih aktivnosti koje ugrožavaju životnu sredinu i bez milosti se odnose prema flori i fauni. Bespoštedna seča šuma, uništavanje prirodnih staništa dovode do toga da ptice ostaju bez gnezdilišta…