Napadnuti aktivisti od krivolovaca

Pre 15.godina, ceo svet je bio zaprepašten aferom “Balkanske ptice”. Retke vrste su se lovile na Severu-bačke I krijučarile u Italiju, gde su korišćene kao “specijaliteti” ili trofeji. Od tada do danas, svake godine javnost se zaprepasti, kada čuje da krivolovci u vreme migratornog puta ptica ubiju ili uhvate više od 130.000 divljih ptica među kojima su I retke vrste koje se nalaze na svetskim crvenim listama.

Prema rečima Milana Ružića iz ovog Društva povod za ovaj apel je sve češće pisanje štampe na Zapadu o porastu broja Italijana koji preko raznih agencija dolaze u Srbiju radi ubijanja ptica. Da podsetimo, 2001. godine Evropu i Srbiju tresla je afera “Balkanske ptice”, kada je  italijanska policija uhapsila organizovanu grupu krivolovaca i švercera na divlje ptice koja je samo iz Srbije, tokom godina, iznela oko 2.000.000 ubijenih ptica! . Aktivisti, Društva za zaštitu ptica, na čelu sa Milanom Ružićem 2014.godine predali su  Ministarstvu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, 28 prijava za krivolov, šverc divljih ptica i nezakonitu trgovinu zaštićenim vrstama ptica.

Danas, se sa ovim problemom suočavamo kao pre 15.godine.

Aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u nedelju 7. avgusta 2016. u ataru sela Mokrin kod Kikinde pronašli su četiri osobe koje su lovile prepelice na zakonom zabranjen način. Dva srpska i dva italijanska državljana zatečena su na lokaliteta „Vajlerka“ u nezakonitom lovu uz korišćenje dve elektronske vabilice. Aktivisti Društva odmah su obavestili pokrajinsku inspekciju za šumarsvo i lovstvo i lokalnu stanicu policije, navodi se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Fotografije sa terena: Mokrin. Foto: Društvo za zaštitu ptica.
Fotografije sa terena: Mokrin. Foto: Društvo za zaštitu ptica.

„Naše najmanje poljske koke tokom noći su uz pomoć  vabilica namamljenje u krivolovačku zasedu. Slučajevi krivolova na prepelice ponavljaju se iz godine u godinu širom Srbije. Poslali smo desetine prijava inspekcijama i tužilaštvima, ali svega nekoliko slučajeva je rešeno što krivolovcima šalje jasnu poruku da mogu da nastave da krše zakone“, kaže Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.    Lokalni lovac i bivši predsednik Lovačkog udruženja „Perjanica“ iz Mokrina koji je zatečen u nelegalnom lovu probao je da sakrije dokaze tako što je počupao vabilice i zvučnike, ubacio ih u svoj džip zajedno sa puškom i pobegao u selo. Nakon intervencije službenika policije dokaze izvršenja krivičnog dela morao je da donese u stanicu policije u Kikindu gde je zajedno sa ostalim lovcima zadržan na ispitivanju. Prilikom susreta sa krivolovcima jedan od Italijana svojim automobilom nasrnuo je na četvoro aktivista Društva u nameri da ih povredi.Bahati Italijan više puta nas je vređao, a jednog od kolega je i udario po licu. Nismo naseli na njegove provokacije, a on je zbog toga, prilično iznerviran, seo u svoj kombi i krenuo direktno na nas. Bili smo prisebni, odskočili smo u stranu i imali sreću što nas nije pregazio“, vidno uznemiren kaže Draženko Rajković iz Društva.   Zaštitari ptica ističu da ih ovaj vid napada i zastrašivanja neće odvratiti od namere da nastave da brinu o pticama i da prijavljuju krivolov. Protiv italijanskog lovca aktivisti Društva podneće i krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti, a za ovo delo zaprećena je zatvorska kazna od tri meseca do tri godine“, kaže Milan Ružić.